Je čas za bralna očala?

Je čas za bralna očala?

Veliko ljudi ima težave pri branju, ko dopolnijo 40 let, predvsem v prostorih kjer je slaba svetloba. Vendar je ni stvari, ki je ne bi nova bralna očala popravila.

V kolikor še niste prišli tja, le počakajte. Nekega dne v vaših štiridesetih ali petdesetih, boste opazili, da morate tekst odmakniti dlje od oči, če ga želite prebrati. Približevanje teksta očem povzroča zamegljen vid in nemogoče je razbrati kaj piše.

Vam zveni znano? Če je vaš odgovor pritrdilen, pomeni, da je prišel čas, da razmislite o nakupu bralnih očal, saj imate očesno napako, imenovano Presbyopia (starovidnost). To je napaka, ki je popolnoma normalna v obdobju po 40. letu življenja.

Normalno lahko oko s prožnostjo očesne leče izostri drobne detajle. Med staranjem pa prožnost leče slabi, kar pomeni, da oko težje zagotavlja ostrino bližnjega predmeta. To je normalen proces med staranjem in doleti prav vsakogar.

Zamegljen vid in ostali znaki starovidnosti

Nekaj znakov izgube vida zaradi starovidnosti:bralna_ocala2
• držanje predmetov na dolžini roke, da jih bolje vidimo
• pri opazovanju predmetov, ki so preblizu, se nam zamegli vid
• utrujene oči med delom, ki zahteva preciznost
• pogosti nepojasnjeni glavoboli

Kako izbrati prava bralna očala

Pri izbiri bralnih očal obstajata dve možnosti. Lahko kupite že narejena očala, ki se jih dobi v drogerijah, poštah, lekarnah,… Pri teh očalih je dioptrija desnega in levega stekla enaka. Na takih očalih se ne upošteva cilindrične vrednosti. Prav tako je zenična razdalja na njih narejena glede na neko povprečno vrednost.

Lahko pa se odločite za očala, ki so izdelana posebej za vas. Pri teh očalih se upoštevajo vsi parametri, potrebni za popolnoma oster vid. Narejena so glede na natančne meritve oftalmologa in optika (dioptrija, cilindri, zenična razdalja, višina vgradnje).

Četudi nameravate kupiti že narejena bralna očala, je priporočljivo, da prej opravite očesni pregled. V tem primeru bo lahko oftalmolog ustrezno diagnosticiral stanje očesa, vam povedal kako zelo je prizadet vaš vid ter preveril ali obstaja tveganje za ostale očesne napake in bolezni.