Kajenje negativno vpliva na vid

Kajenje negativno vpliva na vid

Zagotovo se vsi zavedamo, da kajenje škoduje našemu zdravju. Vendar, ali se zavedamo, da kajenje negativno vpliva na naš vid?

Cigaretni dim je izredno toksičen, vsebuje tudi do 4000 aktivnih spojin. Med njimi najdemo katran, aromatske ogljikovodike, formaldehid, ogljikov monoksid in težke kovine. Njihovi vplivi na pljuča in srce so uveljavljeni s strani mediciskih raziskovalcev ter so vsem dobro znani.

Niso pa tako znani škodljivi vplivi, ki jih ima kajenje na naš vid. Kajenje je neposredno povezano z dvema izmed najpogostejših vzrokov poslabšanja vida. S sivo mreno ali katarakto in z degeneracijo rumene pege. Raziskovalci pa menijo, da kajenje pripomore tudi k številnim drugim zdravstvenim težavam očesa.

Povezava med kajenjem in sivo mreno (katarakto)
Raziskave so pokazale, da je tveganje za nastanek sive mrene pri kadilcih, v primerjavi z nekadilci, podvojeno. To tveganje pa je pri verižnih kadilcih celo potrojeno. Dokazano je, da več kot posameznik kadi, večjo ima možnost za nastanek sive mrene.

Siva mrena se pojavi, ko postane očesna leča motna. To bolezensko stanje je v večini primerov povezano s starostjo. Povzroča zamegljen vid, blede barve in povečano občutljivost na bleščanje. Nekateri posamezniki, ki imajo sivo mreno, primerjajo svoj vid s pogledom skozi slap.

Zdravniki verjamejo, da kajenje prispeva k nastanku sive mrene s spremembo celic očesne leče z oksidacijo. Prav tako je dokazano, da kajenje vodi do kopičenja težkih kovin, kot je na primer kadmij, v očesni leči.

Kajenje in degeneracija rumene pege. Kakšna je povezava?

Kajenje prav tako povečuje tveganje za degeneracijo rumene pege. Raziskave so pokazale, da se kadilci soočajo s tveganjem, ki je dva do štiri krat večje kot pri posameznikih, ki niso nikoli kadili. Tako kot pri sivi mreni, so tudi pri degeneraciji rumene pege, zdravniki ugotovili, da se tveganje s količino pokajenih cigaret povišuje. Tveganju za degeneracijo rumene pege so podvrženi tudi nekadilci, ki so pogosto izpostavljeni cigaretnemu dimu.

Degeneracija rumene pege je bolezen, ki prizadane osrednji del mrežnice, kateri omogoča zaznavanje finih podrobnosti vida. Pojavi se zamegljenost, izkrivljenost slike in temne, slepe točke v centralnem vidu.

kajenje2Zdravniki menijo, da kajenje pospešuje degeneracijo rumene pege z oviranjem pretoka krvi v mrežnico. Kajenje lahko tudi poveča škodljive učinke oksidacije v celicah rumene pege.

Ostale zdravstvene težave povezane s kajenjem

Raziskave so pokazale, da je kajenje povezano tudi z nekaterimi drugimi očesnimi težavami:
• poškodba vidnega živca,
• vnetje očesne veznice,
suhe oči.

Očesni problemi in kajenje: Kaj lahko naredim?

Še vedno obstaja upanje za vse kadilce, ki si želijo izogniti težavam povezanim z njihovim vidom. Raziskave so pokazale, da prenehanje s kajenjem izboljša možnost izogiba očesnim boleznim. Kot primer povejmo, da posameznik, ki preneha kaditi, zmanjša tveganje degeneracije rumene pege za 7% po enem letu. Ta odstotek se po petih letih poveča za dodatnih 5%.

Enako velja za sivo mreno. Oči lahko pozdravijo škodo, ki so jo naredili cigareti, vendar zelo počasi. Zdravniki pravijo, da so posamezniki, ki so prenehali kaditi pred 25 leti, za 20 odstotkov manj izpostavljeni tveganju za nastanek sive mrene, v primerjavi s trenutnimi kadilci.

Ena od najbolj varnih stvari, ki jih lahko naredite za vaš vid? Nikoli ne začnite kaditi! Bivši kadilci imajo še vedno večjo možnost za nastanek sive mrene in degeneracije rumene pege, kot posamezniki, ki niso nikoli prižgali cigarete.