Suhe oči

Suhe oči

Ko solze ne opravijo svojega dela

Solze opravljajo bistveno funkcijo v naših očeh. Ohranjajo jih vlažne in čiste, ter jim zagotavljajo potrebne hranilne snovi. Kadar pa naše oči ne proizvedejo dovolj solz, se lahko razvije stanje, znano kot suhe oči.

Solze vsekakor niso samo za jok. So pomemben del ohranjanja zdravega vida saj stalno vlažijo roženico. Kadar določeni dejavniki vplivajo na količino proizvedenih solz, se to pokaže v srbečih, hrapavih, bolečih očeh. To so simptomi, znani kot simptomi suhega očesa.

Roženica je nevidna površina, kupolaste oblike. Pokriva dele očesa, ki sprejemajo svetlobo in kontrolirajo vid – šarenico in zenico. Roženica ščiti ključne očesne mehanizme pred zunanjimi onesnaževalci, kot so prah in mikrobi. Ker pokriva dele očesa, ki prepuščajo svetlobo, je roženica iz prozornega tkiva. Kar pomeni, da ne vsebuje krvnih žil, ki bi ji zagotavljale hranilne snovi ter jo varovale pred okužbami.

Namesto tega pridobiva roženica hranilne snovi iz solz. Vsakič, ko pomežiknemo, se solze, ki jih ustvarijo solzne žleze, razširijo čez očesno zrklo. Solze navlažijo celotno zunanjo površino očesnega zrkla ter ohranjajo roženico čisto in zdravo. Solze pomagajo odplaviti tujke, ki lahko poškodujejo roženico. Prav tako solze ohranjajo roženico vlažno in zmanjšujejo tveganje za razne okužbe oči. V izrednih razmerah, ko na primer pade trepalnica ali prašni delec v oko, se količina proizvedenih solz poveča.

Simptomi suhih oči se pojavijo, ko:
ni proizvedenih dovolj solz. Zaradi različnih razlogov, vključno z vnetjem solznih žlez, oko ne proizvede dovolj solz, ki bi zaščitile roženico in jo oskrbele s hranilnimi snovmi.
solze niso dovolj kvalitetne. Solze so sestavljene iz kombinacije olj, vode ter sluzi. Olje preprečuje izhlapevanje solz, še preden navlažijo roženico. Sluz pa poskrbi za to, da so solze enakomerno porazdeljene po celotni površini očesa. Kadar oko ne proizvede dovolj olj in sluzi, solze ne zmorejo zaščititi roženice na najboljši možen način.

Simptomi suhih oči vključujejo:suhe_oci_2
• pekoč občutek v očeh,
• kašast občutek, kot da je nekaj v očesu,
• bolečino in draženje v očesu,
• zamegljen vid,
• utrujene oči, vključno z nezmožnostjo za branje ali delo pri računalniku.

Kaj povzroča suhe oči?
Staranje je najpogostejši dejavnik tveganja za suhe oči. Pravzaprav se suhe oči smatrajo kot normalen del staranja. Suhe oči so pogostejše pri ženskah v obdobju po menopavzi in pri žeskah, ki gredo skozi prezgodnjo menopavzo.

Drugi razlogi za suhe oči:
zdravila. Nekatera zdravila lahko povzročajo suhe oči. Med njih spadajo tudi antidepresivi in zdravila proti povišanemu krvnemu tlaku.
bolezenska stanja. Očesne okužbe in bolezni, ki povzročajo vnetja lahko vplivajo na nastajanje solz in s tem prispevajo k suhim očem. Prav tako lahko k temu prispevajo tudi alergije. Posamezniki, ki imajo sladkorno bolezen, revmatoidni artritis in težave s ščitnico, prav tako spadajo v skupino s povečanim tveganjem za suhe oči.
vplivi iz okolja. Solze lahko hitreje izhlapijo kadar so oči izpostavljene dimu, suhemu zraku in vetru. Zelo verjetna posledica tega so suhe oči. Dolgotrajno gledanje v računalniški ekran ali televizijo lahko prav tako povzroči suhe oči, saj oči nezavedno pričnejo precej manjkrat mižikati.
korekcija vida. Dolgotrajna uporaba kontaktnih leč lahko povzroči suhe oči. Posamezniki, ki so opravili lasersko korekcijo vida, lahko prav tako dobijo suhe oči. Razlog za to je sprememba v obliki roženice, ki lahko vpliva na enakomernost porazdelitve solz po površini očesa.